Bagi Márta Anna

bagim

“Taníts szórakoztatva, szórakoztass tanítva, szelíd erővel, bábjátékkal!” (MBE)

1985 óta a zuglói Meseház óvoda pedagógusaként, majd tagintézmény- vezetőjeként dolgozom. Pedagógiai munkám fontos eszközeként használom az  irodalmat, a dramatizálást és bábjátékot – ezek iránt mindig is ösztönösen vonzódtam. 1997-ben akadtam a Kolibri színház felhívására – jelentkeztem, s  profi szinten tanulhattam a bábjátszást.  A hároméves képzés eredményeképp én is tagja lettem a bábosok nagy családjának.

S bár a gyermekeim születése után  a pedagógusi pályára tértem vissza,  a színházban megszerzett tudást a  mindennapokban is alkalmazom. Ettől más, ettől speciális az én óvodai munkám. A gyermekeknek szóló meséket sikerül sajátos formában játszani, olyan előadásokat létrehozni, ami újszerű, látványos és a gyermekek számára fejlesztő hatású. A közös játékban a gyerekek jól érzik magukat, kommunikációjuk és szociális kompetenciájuk egyedi módon fejlődik.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület felkérésére dolgoztam ki évekkel ezelőtt, az azóta már nevemhez fűződő „Dobozszínházat”, amit  elsősorban a gyakorló pedagógusok (óvónők, tanítók) mindennapi munkájuk során használhatnak bármilyen területen komplett rendszert kapnak a pedagógusok a kezükbe (készítését részletesen ismertetem az Óvónők kincsestára 2013 júniusi kiadványában. – Raabe kiadó)

2012 óta vagyok tagja a pedagógusokból álló  Meseláda bábcsoportnak. Az elmúlt két évben több, már játszott előadásban vettem át szerepeket. Nagyon sokfelé játszottunk a Hódmezővásárhelyi  Kultúrház színpadától az Állatkert Varázshegyi pódiumán át a Kőbányai majális szabadtéri füves főteréig. A  bábcsoport tagjaként rendszeres kapcsolatom van mind a gyermekekkel, mind pedig a civil közönséggel. Az előadások által alkalmazott sokféle technika, a színpadi fegyelem nekem is állandó  tréning, s egyben kontroll is.

Hiszem, hogy a bábnak ereje van, a bábjáték a kiegyensúlyozott, boldog gyermekkor soha nem mellőzhető része. Legyen a báb minél több pedagógus zsebében, hogy gyermekeink a rácsodálkozhassanak a környező, a virtualitáson inneni világra, amit mi teremtünk nekik! Szeretnék ebben a segítségetekre lenni!

Üdvözlettel: Bagi Márta Anna

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.