Bagi Márta Anna

bagim

“Taníts szórakoztatva, szórakoztass tanítva, szelíd erővel, bábjátékkal!” (MBE)

1985 óta a Zuglói Meseház óvoda pedagógusaként, majd tagintézmény- vezetőjeként dolgozom. Pedagógiai munkám fontos eszközeként használom az irodalmat, a dramatizálást és bábjátékot – ezek iránt mindig is ösztönösen vonzódtam. 1997-ben akadtam a Kolibri színház felhívására – jelentkeztem, s profi szinten tanulhattam a bábjátszást.  A hároméves képzés eredményeképp én is tagja lettem a bábosok nagy családjának.

Gyermekeim születése után a pedagógusi pályára tértem vissza. A színházban megszerzett tudást a mindennapokban is alkalmazom, ettől más, ettől speciális az én óvodai munkám: újszerű, látványos és a gyermekek számára fejlesztő hatású előadásokat hozunk étre, ahol a közös játékban a gyerekek jól érzik magukat, kommunikációjuk és szociális kompetenciájuk egyedi módon fejlődik.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület felkérésére dolgoztam ki évekkel ezelőtt, az óvodákban nagyon jól alkalmazható „Cipősdoboz” egyszerű kis színházat. (Óvónők Kincsestára 2013. Június.- Raabe kiadó) Ezt a komplett rendszert elsősorban a gyakorló pedagógusok (óvónők, tanítók) tudják sokféle módon, bármilyen területen felhasználni mindennapi munkájuk során.

Évek óta örömmel teszek eleget különböző Bábjátékos fesztiválokon zsűritagként való felkéréseknek, tartok előadást óvodákban nevelőtestületi értekezleteken, munkaközösségi foglalkozásokon a bábjáték témakörében.

2012 óta vagyok tagja a pedagógusokból álló Meseláda bábcsoportnak.  Nagyon sokfelé játszottunk a Hódmezővásárhelyi Kultúrház színpadától az Állatkert Varázshegyi pódiumán át a Kőbányai majális szabadtéri füves főteréig. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az NKA támogatásával 2016-ban az UNIMA (Nemzetközi bábszövetség) meghívására Örmény országban képviselhettük Magyarországot. Bábosként rendszeres kapcsolatom van mind a gyermekekkel, mind pedig a civil közönséggel. Az előadások sokszínű technikája, a színpadi fegyelem nekem is állandó tréning, s egyben kontroll is.

Hiszem, hogy a bábnak ereje van: a bábjáték a kiegyensúlyozott, boldog gyermekkor soha nem mellőzhető része. Legyen a báb minél több pedagógus zsebében, hogy gyermekeink rácsodálkozhassanak a környező, a virtualitáson inneni világra, amit mi teremtünk nekik! Szeretnék ebben a segítségetekre lenni!

Keressetek bátran! mabagi0122@gmail.com

Üdvözlettel: Bagi Márta Anna

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.