90 éve született Kovács Ildikó

December 8-án, a kolozsvári Házsongárdi temetőben 9 órakor kis, emlékezésre készülő csoport kaptatott föl a nevesebbnél nevesebb elődök neveit viselő fejfák, síremlékek, kripták között. Az öreg fákról már rég lefújta a szél az utolsó faleveleket is. A reggeli szürkületben, a csípős hidegben alig neszelve jutottunk el a magyar nyelvterület kétségtelenül kiemelkedő alakjának szerény sírjáig. A kolozsvári PUCK bábszínház mindkét tagozatát, de Magyarországot is képviselő színészek és más szakemberek rövid megemlékezéseikben idézték fel Kovács Ildikó különleges személyiségét.

Minden évben megemlékezvén a születéséről, összegyűlnek azok, akik ismerték és tisztelték. Most is több csokor és szerény koszorú került a hantra.

A fejfához illesztett két angyalszárny fa-tollait még egyszer utoljára meglódítottuk és az egymásnak ütődő kvázi teakfák hangjának elhalta után átmentünk a színházba.

Vitéz László és az elátkozott malom (Pályi János), majd este az Ördögverő jó barátok (Balogh Dorottya, György László, Kötő Áron) idézték fel Kovács Ildikó rendezéseit. Délután az előtérben pazar és gazdag kiállítás nyílt a szerény anyagból, amely az idők során megmenekült. Az összegyűltek meghallgathatták Annamária Nastasá Kovács ismertetőjét, amelyet Kovács Ildikóról írt kötet fordítójaként elénk tárt. A falon Sipos László grafikái (a kötet illusztrációi) és a PUCK bábszínház karakteres, korszakos előadásairól megőrzött fotók és egyéb életképek emlékeztettek mindannyiunkat a kitartó alkotóerőre és annak emblematikus eredményeire.

Ezt követően egy valódi csemege, a regionális televízió többszörösen enyészetre ítélt, eredeti mágnes tekercsei közül kimentett 22 perces fekete-fehér némafilmet vetítettek le számunkra. A nézőtér megtelt a Kolozsvári Egyetem médiaszakosaival, színművészetiseivel és az időközben csatlakozókkal. A zenével, zörejekkel kiteljesített, a 70-es évekből származó experimentális képi/gondolati ív egy újabb oldalát mutatta be az egyébként is sokoldalú embernek.

Fekete Anetta Világteremtés a bábszínpadon című előadása tette kerekké a napot.

Aki ott lehetett és volt aznap ezen a jubileumi eseményen megsejthette mekkora űr tud maradni egy kincset érő személyiség után.

Szentirmai László

Házsongárd1 Házsongárd2 Házsongárd3 Házsongárd4

Kategória: MBE hírek | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.