EGER LESZEREPELT

egeres hírcsík

A vezetőség július 4-én, Budapesten megtartott ülésén – egyebekkel együtt – áttekintette és megvitatta a gyermekbábosok felmenő rendszerű minősítőjének helyzetét. Köztudomású, hogy ennek záró, gálarendezvénye hagyományosan Egerben volt.

A szabadon lefolytatott elemző beszélgetés rendezett eredménye az alábbiakban olvasható.

 1. A cserkészettől az úttörő mozgalom által örökölt rendezvénysorozat – a kezdetekig visszavezetve – mai fogalmainkkal élve kultúrpolitikai színezetű volt. Mivel a gyerekek az államosított iskolába jártak, vezetőik pedagógusok közül kerültek ki – az iskolában, vagy művelődési otthonokban, stb. – szakkörökben foglalkoztak vele.
 2. A szakmai támogatás a kormányzat felől periodikusan, nyomtatásban (kiskönyvtári füzetek), később a televízió műsora által (Játsszunk Bábszínházat) is “érkezett”, amit az Ú.Sz. mellett az aprólékosan kifejlesztett, megyei bábjátékos szakmai tanácsadó hálózat tartott mozgásban. A forrás kitapinthatóan a Népművelési Intézet (és számos későbbi jogutódja) volt.
 3. Az oktatáspolitika hozzáállása több mint neutráliskéntnak jellmezhető, mivel a pedagógusképzést folytató vertikum alján mindenütt alapképzésben, feljebb fakultációban felvehető volt a bábjáték. Bábcsoportvezető képzést a Népművelési Intézet (és számos későbbi jogutódja) is indított. Ez mára szinte elfonnyadt.
 4. A gyermekbábosok felmenő rendszerű minősítője, annak egri végpontja Demeter Zsuzsa (…) nevével forrt össze, aki az egri – kezdetekben amatőr, majd hivatásos – Harlekin alapító vezetője volt. A szerencsésebb, korai időkben három napra kiterjedő, önálló, országos seregszemle azért bírt nagy motiváló erővel, mert
  1. valóban minden megyéből érkeztek csoportok, amelyek mindegyike már megmérettetésen esett át a maga régiójában
  2. szakmai tekintetben tarka, öt tagú zsüri mérlegelte a felmutatott teljesítményt, ez eredményezte, hogy öt nézőpontból, konkrét elemzéssel tett értékelő megállapításokat az éppen aktuális szintre, utalt a jövőre vonatkoztatható szakmai/műfaji irányokra, célokra,
  3. a Harlekin bábelőadása az egyik ajándék volt a mindenhonnan érkező gyerekeknek, akik sokan még nem láthattak belülről/hátulról bábszínházat,
 5. A barokk, történelmi kisváros Eger, a Dobó védte várral, stb. unikális célpont volt.

Négy év alatt a rendezvényért főképp felelősök (EKMK, Eger Város Önkormányzata,)  a Gyermekbábosok Országos Fesztiválja felmenő jellegét megcsorbították, erősen marginalizálták, amelynek huszonhatodik alkalmát (https://www.youtube.com/watch?v=w4_5L12Skvc) másfél napra zsúfolták össze – kizárva abból a motiváló tényezők sorát. Demeter Zsuzsa hagyatéka, a korábbi rendezők által kimunkált szerkezet szétesett, az EKMK saját, zárt szemléletű és szervezésű eseményévé lett. Sajnos!

 1. július 10.

Bagi Márta, Láposi Terka, Szabó Antalné, Dr. Galuska László, Szentirmai László

Kategória: MBE hírek | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.