Pedagógus Bábjátékos Találkozó Kecskemét

Hagyományosan évente megtartjuk – és ez most is így volt – azoknak a pedagógusoknak a találkozóját, akik amatőr bábosként, tanítványaik számára bábelőadásokat hoznak létre.

Mára úgy alakult, hogy ez a attitűd és vele a munkálkodás is jószerivel az óvodába szorult vissza. Az előbbi mondat annyit jelent, hogy ma már csak az óvodában dolgozók tudnak olyan alkalmat, időpontot kitalálni, amikor a gyerekek kisebb nagyobb csoportjai, – itt-ott elvétve osztályok – valamilyen okkal összegyülekeznek egy olyan eseményre, ahol a bábjátékos előadás az egyik fénypont. Ennek az okait meg lehetne keresni, le is lehetne írni, csak vélhetően nincsen, aki elolvasná és a tartalmához illeszkedően komoly rettegéssel fogadná.

2019. november 30-án, Kecskeméten a NJE Pedagógia Kara adott helyt az egésznapos tanácskozásnak, ami három részre tagolódott. A regisztrációt követően előadásokat hallgatott meg a közönség. Ezek a referátumok különböző irányból, de ugyanarra a pontra mutattak rá: ma is milyen fontos, illetve fontos lenne ennek a műfajnak (bábjáték) módszertani és nevelési célzatú alkalmazása a közoktatás, köznevelés – a közösségfejlesztés, a társadalmiasítás területén.

A Pedagógus Bábjátékos Találkozó kiszemelt alkalom arra, hogy megemlékezzünk mindazok munkájáról akik az elmúlt években valamilyen módon kiemelkedtek a pályatárs tagok közül. Ezt az egyesület a Mészáros Vincéné Díjjal jutalmazza. 2019-ben ezt a kitüntetést Makoldiné Dogossy Mónika(Bodrogkeresztúr) Mátyásné Füzi Csilla (Sárospatak)…. Szendrődyné Botka Krisztina (Balatonboglár) Trencsényiné Forgó Gyöngyi (Kecskemét) vehette át.

Balatonlellén dolgozik és alkot hosszú évek óta Nagy Lászlóné, aki 40 éves tevékenységét az egyesület a személyes jubileumára tekintettel kitüntető oklevéllel ismerte el /Ő ugyanis korábban megkapta a MV-né Díjat/.

Rövid büféebéd erejéig a hallgatóság elhagyta a kar dísztermét, hogy a Magyar Bábjátékos Egyesület által felkínált szendvicsekből, gyümölcsökből csipegetve megvitathassa az addig történteket, ápolja kapcsolatait és végig nézhesse a folyósón található kiállítást. A tárlat anyaga a Báron Bábos Műhely előadásainak bábjaiból, díszleteiből állt össze. Mindenki fejében meg kellett fordulnia, hogy egy ilyen gazdag, tisztességes anyagot – ráadásul ilyen esztétikus tálalásban – csak olyan műhely tud kiállítani amelynek tagjai az elkötelezettségen túl tehetséggel és szorgalommal dolgoznak. Persze nem szabad elfeledni, hogy mindez Báron Laci “bácsinak” a kecskeméti Tanítóképző múlhatatlan érdemű pedagógusának is köszönhető.

A délutáni hazautazásig terjedően, szakmai tekintetben tarka, módszereket illetően igen gazdag előadásokban gyönyörködhettünk. “Pinocchio kalandjai”, a fergeteges, vásári ütemű, javarészt a zsákbábos technikára épülő nyergesújfalui produkció, a Meseláda Bábcsoport árnyjátéka, a NJE Bocskai u. óvoda pedagógusainak asztali bábjátéka (a Suszter manói), és ki ne feledjük a szegvári Kerekerdő Bábcsoport lábjátékát. Tóth Anita (BBM Kecskemét) “A kiskakas gyémánt félkrajcárja” interaktív árnyjátékáért a nem fogyatkozó hallgatóság (!) átvonult a kar egy másik szárnyába. Anita ott, a nézők közül kérte fel – esetenként gyerekeket – hogy a legváltozatosabb megoldások alkalmazásával mutassa be ott és akkor “szegődtetett” társaival a híres kiskakas tetteit.

Mindezezek kiválóan reprezentálták a bábjátékban rejlő lehetőségeket éppen úgy, mint a vállalkozó kedvű amatőr bábosok törekvéseit. Öröm tudni, hogy mindannyiuk a Magyar Bábjátékos Egyesület tagjai közé tartoznak. Kecskeméten hatvanan, vagy annál is többen igazolták vissza jelenlétükkel a MBE törekvéseinek értelmét.

Egyesületünk 2019. évi tevékenysége december 15-én zárult le, amikor sor került a bábAdvent2019 harmadik stációjára, amelyet – mint eddig is mindig – a Budapesti Párbeszéd Házában rendeztünk meg. E második sorozat fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros esztergombudapesti érsek volt

Évek óta tartó törekvés nyer formát. Három erős cölöpre állítani az amatőrök munkálkodását:

  • pedagógiai bábjáték
  • gyermekbábosok játéka
  • szakrális bábjátékKérünk mindenkit, hogy kövessen bennünket a Faceebookon, az egyesületi honlapon, és töltse meg élettel, erővel egyesületünket….lájkoljon, szervezzen, építsen a következő generációért.

Kategória: MBE hírek | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.