Tiszavasváriban történt.

Tiszavasvári hírcsík

Április negyedikén bábelőadással,  kiállítással és bábkészítő foglalkozással várta a gyerekeket a Találkozások Háza és a Vasvári Pál Múzeum.

Nagy Edina, az NMI Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatójának megnyitó szavaiból megtudhattuk, hogy itt, most az a gondolat vált valóra, amit munkatársaival közösen még a múlt évben kezdtek formába önteni. A közösségépítés és a hagyományápolás – amely korábban is jelentős hagyományokkal és eredményekkel rendelkezett a megyében – kiváló keretre lelt a bábjátékban. “A magyar bábjáték jövőjéért” című projekt az amatőr, a gyermekek által művelhető bábozás az EMMI által indított és támogatott Nemzeti Tehetségprogram biztosította erőforrásokra támaszkodik. A műfaji, szakmai oldal kidolgozását a Magyar Bábjátékos Egyesület (Szentirmai László elnök és Szabó Antalné vezetőségi tag) hathatósan segítette.

Az amatőr bábjáték fellendítése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – mint másutt is – azért kardinális kérdés mert az általánosan beszűkült odafigyelés miatt korosztályok maradhatnak ki eme játékos, szocializáló és személyiségépítő szabadidős tevékenység öröméből. Meglett polgármesterek, egyszerű felnőttek (de akár a helyettes államtitkár) arcán is mosoly suhan át, mikor iskolai, művelődés házi, imatermi emlékeikről vallanak – milyen (… lám feledhetetlen) élmény volt bábozni, fogadni a tapsot, az elismerő pillantásokat.

A projekt a megyei gyűjtőktől származó bábokból összeállított kiállítással és kiegészítő programokkal bővült ki. Tiszavasvári a rendezvénysorozat a második állomása volt. Fehérgyarmatról érkezett, eztán majd Baktalórántházára, Rakamazra és Záhonyba látogat.

A bábjáték az egyik legősibb művészeti ág, amely térben és időben átöleli az emberiség történelmét. Nagy Edina rámutatott a lényegre: varázsa abban rejlik, hogy segítségével élettelen tárgyakba átvihetőek az érzelmek és kifejezhetőek a vágyak. Vele még a legbonyolultab morális üzenetek is közvetíthetők kicsik, nagyok számára.

MBE

Kategória: MBE hírek | A közvetlen link.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.