Szentirmai László

elnök

A Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója vagyok. A XX. század nyolcvanas évei elején, fiatal főiskolai oktatóként úgy alakult az életem, hogy tragikus sorsú kollégám feladatai közül nekem osztották a bábjáték oktatását. Sebtében beiskoláztak a Népművelési Intézet emelt szintű képzésére (1979), ahol Koós Iván, Vízvári László, Kós Lajos, Báron László, Séd Teréz, Balogh Géza és mások – a műfaj akkori legnagyobbjai – tanítottak bennünket. Rám talált a bábművészet. Hallgatóim manapság a Bábos Bankák bábcsoportban közvetlenül veszik át a tanulságokat.

Az óvodában, az iskola kezdő szakaszában – ahova a műfaj klasszikus közönsége jár – „nevelési eszköz” a bábu, a játék neve pedig alkalmazott bábjáték. A bábjáték többet rejt, mint amit a közgondolkodás feltételez róla. Évek sora alatt – cikkek, tanulmányok és tankönyvek segítségével – bemutattam, hogy mit nyerhet a pedagógus, ha birtokában van a bábjátszás tudásának. Mára már sikerült a hiteles szakértő szerepébe beleöregednem, hivatkozás lettem más intézményeknél írt szakdolgozatokban. Legmesszebb a távol-keleten, Taiwanban „tanítottam” érdeklődő pedagógusokat a bábjátékban rejlő különös lehetőségekre. A bizonyítás céljával létrehozott nemzetközi találkozó, a sárospataki „Zsákomban a bábom” fesztivál 1986 óta igazol. Nincs kontinens, ahonnan nem jött volna vendégművészünk. Európa, a környező országok és természetesen a haza, a magyar nyelvterület honnan a legtöbb produkció jött. Művészetpedagógiai konferenciáink elméleti oldalról igazolják a gyakorlatot.

Azt tettem, amit kellett – amit szerte a világban megtanultam, bevittem a tantermekbe, letettem a tanítványok asztalára.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.