Szentirmai László

elnök

dav

A Magyar Bábjátékos Egyesület alapítója vagyok, művész pedagógus.

A XX. század nyolcvanas évei elején, fiatal tanítóképző főiskolai oktatóként úgy alakult az életem, hogy tragikus sorsú kollégám feladatai közül rám osztották a pedagógiai bábjáték oktatását. Sebtében beiskoláztak a Népművelési Intézet emelt szintű képzésére (1979), ahol a műfaj akkori legnagyobbjai tanítottak bennünket. Rám talált a bábművészet.

Az óvodában és az iskola kezdő szakaszában „pedagógiai eszköz” lehet a bábu, a vele való játék neve: alkalmazott bábjáték. Ez a műfaj többet rejt, mint amit a közgondolkodás feltételez róla.

Évek sora alatt – cikkek, tanulmányok és tankönyvek segítségével – bemutattam, hogy mit nyerhet a pedagógus, ha birtokában van a bábjátszás tudásának.

Legmesszebb a távol-keleten, Taiwanban „tanítottam” érdeklődő pedagógusokat a műfajban rejlő különös lehetőségekre.

A bizonyítás céljával létrehozott nemzetközi találkozó, a sárospataki „Zsákomban a bábom” fesztivál 1986 óta negyed századnál is tovább igazolt vissza.

Nincs kontinens, ahonnan nem volt vendégművészünk: Európa, Ázsia, a szomszédos országok és természetesen a haza, ahonnan a legtöbb produkció érkezett.

Hallgatóim a Bábos Bankák bábcsoportban, a tanórákon közvetlenül vonhatták le a tanulságokat.

Azt tettem, amit kellett – amit szerte a világban megtanultam, bevittem a tantermekbe, letettem a tanítványok asztalára.

Elérhetőségem: szentirmai1950@gmail.com

                            Üdvözlettel: Szentirmai László
                                                  MBE elnök

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.